Hoe kunnen we je helpen?
Zoek hier het onderwerp van je vraag
Support / Inhoudelijke vragen
Hieronder vind je antwoorden op vragen over een vragenlijst, module en/of andere e-health opdracht.
Welke content is allemaal beschikbaar binnen Embloom?
Binnen Embloom kun je gebruik maken van vele verschillende soorten vragenlijsten, oefeningen, dagboeken, psycho-educatie en modules. Bekijk hier het hele overzicht van alle beschikbare content.
Ik heb een vragenlijst afgenomen, maar ik zie alleen ruwe scores.
Om normgegevens en kwalificaties te kunnen zien is het belangrijk dat er een normgroep gekozen wordt. Als wij een vragenlijst digitaliseren, zijn wij echter afhankelijk van de psychometrische eigenschappen van de betreffende vragenlijst. Niet alle vragenlijsten beschikken over t-scores, percentielen of afkapwaarden. Deze informatie, die gebruikt kan worden bij het interpreteren van de vragenlijst, is dan helaas niet beschikbaar.
Kan ik vragenlijsten inzetten die nog niet binnen Embloom beschikbaar zijn?
Ja, dat is mogelijk. Wanneer je vragenlijsten wilt gebruiken, die nog niet binnen Embloom beschikbaar zijn, kun je een maatwerk aanvraag doen. Je kunt hierover een e-mail sturen naar info@embloom.nl met jouw aanvraag. Wij geven dan een indicatie van de mogelijkheden en kosten met betrekking tot het inbouwen van de betreffende vragenlijst(en).
Het is daarnaast ook een optie om een vragenlijst toe te voegen aan het wensenlijstje. Wanneer een bepaalde vragenlijst meerdere malen aangevraagd wordt, zullen wij deze vragenlijst inbouwen. Wij kunnen dan alleen geen inschatting maken wanneer de vragenlijst wordt vrijgegeven.
Hoe kan ik vragenlijsten van Hogrefe inzetten?
Het werkt iets anders dan bij de andere vragenlijsten om toegang te krijgen tot de vragenlijsten van Hogrefe. Je dient namelijk een aparte licentieovereenkomst af te sluiten met Hogrefe BV. Wanneer je gebruik wilt maken van de Hogrefe vragenlijsten binnen Embloom, kun je hierover een e-mail sturen naar info@embloom.nl. Je ontvangt dan van ons instructies hoe je een aparte licentieovereenkomst met Hogrefe kunt afsluiten. Zodra wij akkoord hebben ontvangen van Hogrefe en de licentieovereenkomst is afgesloten, zullen wij je toegang geven tot de vragenlijsten van Hogrefe binnen Embloom. Functioneel werkt dan alles hetzelfde als bij andere vragenlijsten.
Wat is het verschil tussen de TeleScreen S, TeleScreen P en TeleScreen 5.0?
De TeleScreen S bestaat uit een algemene anamnese en screening van syndroomstoornissen en problemen die een reden kunnen zijn voor zorg.
De TeleScreen P richt zich op de screening van persoonlijkheidsstoornissen.
De TeleScreen 5.0 is een combinatie van de TeleScreen P en de TeleScreen S.
Je kunt ervoor kiezen om de volledige TeleScreen 5.0 klaar te zetten, of om de TeleScreen S en de TeleScreen P los van elkaar in te zetten. Mocht je na het invullen van de TeleScreen S alsnog een TeleScreen P willen klaarzetten, dan worden overlappende antwoorden automatisch gekoppeld, zodat er uiteindelijk sprake is van een volledige TeleScreen 5.0.
Wil je meer weten over het gebruik van de TeleScreen? Bekijk dan ook de onderstaande drie instructievideo’s.
Kan ik ondersteuning krijgen bij het gebruik van de TeleScreen?
Ja, dat kan. Wij hebben een gratis videotraining ontwikkeld voor gebruikers van de TeleScreen. In drie video’s geven we meer informatie over het theoretisch kader, de technische werking en verdiepende onderwerpen zoals efficiënte dossierstudie en differentiaaldiagnostiek. Je kunt de drie video’s hieronder bekijken.
Ik kan de BDI-II niet meer klaarzetten
De uitgever van de BDI-II heeft aangegeven dat deze vragenlijst verouderd is en dus niet meer gebruikt mag worden. Als alternatief voor deze vragenlijst kun je de BDI-II-NL-R inzetten. De Engelse versie van de BDI-II is nu wel nog beschikbaar binnen ons platform. Wanneer er een alternatief hiervoor vrijgegeven wordt, zal ook deze verwijderd worden.
Waar vind ik de handleiding van een vragenlijst?
In veel gevallen zijn handleidingen van vragenlijsten alleen tegen betaling te bestellen bij de betreffende testuitgever. Op onze website bij de informatie over de vragenlijsten vind je in de meeste gevallen een linkje waarmee de handleiding direct opent of die je leidt naar de uitgever waar je de handleiding kunt kopen. De handleidingen van Pearson vragenlijsten zijn te vinden in het hoofdmenu aan de linkerzijde onder de knop ‘Informatie’.
Blijven klaargezette e-health items beschikbaar voor de cliënt als de behandeling is afgelopen?
Ja, de e-health items die je als behandelaar hebt klaargezet voor de cliënt blijven toegankelijk voor de cliënt, zolang het dossier door de behandelaar niet wordt afgesloten. Ook dien je als behandelaar de e-health niet te deactiveren. Als aan deze voorwaarden is voldaan, blijft alle content beschikbaar voor de cliënt. Aan het open laten staan van een dossier zijn geen extra kosten verbonden.
Welke alternatieven zijn er voor de Mirro zelfhulpmodules?
Per 1 april 2022 stopt onze samenwerking met Mirro. Alle Mirro zelfhulpmodules zullen dan gedeactiveerd worden. Hieronder geven we aan welke alternatieven er al zijn en welke we nog aan het ontwikkelen zijn.
De andere Mirro modules werden niet of nauwelijks ingezet. Daarom worden hier geen alternatieven voor ontwikkeld.
Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier. Wij zullen je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.